ΚΕΝΤΡΟ

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΩΝ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ KΩΝΣTAΝΤΙΝΟΥ ΦΩTIAΔH

Γεννήθηκε στο Άνω Ζερβοχώρι της Νάουσας το 1948, από γονείς πρόσφυγες. Το 1966 αποφοίτησε από το Ιδιωτικό Γυμνάσιο του Ι. Καγκελίδη στο γειτονικό χωριό Αγγελοχώρι. Το ακαδημαϊκό έτος 1966-1967 εισήχθη με υποτροφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στο Πανεπιστήμιο του Tübingen σπούδασε επί δέκα συνολικά εξάμηνα Ιστορία (Αρχαία Ελληνική, Νεότερη Ευρωπαϊκή και Βαλκανική), επί οκτώ εξάμηνα Empirische Kulturwissenschaft (Εμπειρική και Σύγχρονη Λαογραφία), δίπλα στον διακεκριμένο καθηγητή και ιδρυτή του τμήματος κ. Η. Bausinger, και για δύο εξάμηνα Πολιτικές Επιστήμες.

Τον Δεκέμβριο του 1989 εκλέχτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του A.Π.Θ. Λέκτορας της Ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής από τον 15ο αιώνα και εξής. Το 1993 εκλέχθηκε αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας και το 1997 καθηγητής της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού. Διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος και Κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας και για μία δεκαετία Πρόεδρος και ιδρυτής του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του ΑΠΘ Φλώρινας.
Το 2015 συνταξιοδοτήθηκε από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Στις 23/10/2015 ομόφωνα του απονεμήθηκε από την Παιδαγωγική Σχολή ο τίτλος του Ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Ο καθηγητής Κων/νος Φωτιάδης, γόνος οικογένειας Ποντίων προσφύγων της Νάουσας, ζώντας από τη γέννησή του σε περιβάλλον με έντονη ποντιακότητα, πήρε πολύ νωρίς την απόφαση να αφιερώσει όλη του τη ζωή, τις δυνάμεις και τον χρόνο στην υπηρεσία της μαρτυρικής, ωστόσο αδικαίωτης πατρίδας των προγόνων του, τον Πόντο.

Από τη θέση του στο Πανεπιστήμιο φρόντισε να εμπλουτίσει τον ανεκμετάλλευτο ερευνητικά ποντιακό χώρο με νέους ιστορικούς και ερευνητές, ικανούς να φέρουν σε πέρας τη συγκέντρωση, καταγραφή και επεξεργασία του τεράστιου σε έκταση αρχειακού, ιστορικού και πολιτισμικού υλικού.

Έχει συγγράψει ήδη σαράντα έξι βιβλία για τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και τον Παρευξείνιο Ελληνισμό με κορυφαίο το μνημειώδες δεκατετράτομο έργο του «Η Γενοκτονία Των Ελλήνων Του Πόντου». Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται ντοκουμέντα από τα αρχεία των Υπουργείων Εξωτερικών πολλών χωρών, που αποδεικνύουν περίτρανα και αδιαμφισβήτητα πως στον Πόντο διαπράχθηκε γενοκτονία.
Καθώς όνειρό του ήταν ανέκαθεν η δημιουργία ενός διεθνούς Κέντρου Έρευνας της Ιστορίας και του Πολιτισμού του Πόντου, κατάφερε για πενήντα χρόνια να συγκεντρώσει εξαιρετικά σπάνια έως και δυσεύρετα αρχεία και λοιπό υλικό, τα οποία επιθυμεί να στεγαστούν στο υπό Ίδρυση Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού. Αεικίνητος, έχει δώσει αναρίθμητες διαλέξεις σε κάθε γωνιά της γης. Πλούσια είναι, επίσης, και η αρθρογραφία του. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος πολλών σχετικών οργανισμών, σωματείων και ομοσπονδιών. Έχει τιμηθεί ως τώρα με πολλές διακρίσεις για το έργο του.

ΣYΓΓPAΦIKH ΔPAΣTHPIOTHTA – ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

– Die Islamisierung Kleinasiens und die Kryptonchristen des Pontos, Dissertation, Tübingen (1985).
– «Die Missionstätigkeit der Katholischen und Protestantischen Kirchen in Kleinasien während der Osmanischen Herrschaft», Αρχείον Πόντου, τ. 41ος, Αθήνα (1987).
– «Οι Κρυπτοχριστιανοί του Πόντου όπως τους γνώρισε ο Τσιχάεβ», Ξενιτέας, Φρανκφούρτη (1987).
– Πόντιοι. Δικαίωμα στη Μνήμη, Κέντρο Ποντιακών Μελετών (ΚΕ.ΠΟ.ΜΕ.) Θεσσαλονίκη (1987).
– Οι Εξισλαμισμοί της Μικράς Ασίας και οι Κρυπτοχριστιανοί του Πόντου, Θεσσαλονίκη (1988).
– «Οι Έλληνες της Μαριούπολης», Μαριούπολη – Δικαίωμα στη Μνήμη, (ΚΕ.ΠΟ.ΜΕ.), Θεσσαλονίκη (1989).
– Le emigrazioni di greci e di turchi nell’ area mediterranea orientale dopo la 1a Guerra mondiale. Donnerstag (1989).
– O ελληνισμός της Kριμαίας, Aθήνα (1990).
– «Die Grièchenverfolgnugen in Kleinasien», Αρχείον Πόντου, τ. 43ος, Αθήνα (1990-91).
– «Οι πρόσφυγες στην Μακεδονία», στο: Συνέδριο με θέμα: Μακεδονία – Ποντιακός Ελληνισμός. Θεσσαλονίκη (1992).
– «Το κρυπτοχριστιανικό πρόβλημα των Ελλήνων του Πόντου», στο: Συνέδριο με θέμα: Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ελληνικές Μειονότητες. Θεσσαλονίκη (25-27.9.1992).
– «Οι Έλληνες του Πόντου έως τη Συνθήκη της Λωζάνης (1923)», «O Ελληνισμός της Τουρκίας από τη Συνθήκη της Λωζάνης έως σήμερα», στο: H πολυεθνική Τουρκία, Διεθνής Ένωση για τα δικαιώματα και την απελευθέρωση των λαών, Αθήνα (1993).
– «Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (πρώην Σοβιετική Ένωση)», στο: ΣΤ΄ Διεθνές Παιδαγωγικό Συνέδριο, Φλώρινα (1993).
– «Μικρασιατικός και Ποντιακός Ελληνισμός», Mακεδονία-Iστορία, τ. A’, Αθήνα (1993).
– Εισαγωγή – σχόλια στο έργο του Τρύφωνα Ευαγγελίδη, Ιστορία της Ποντικής Τραπεζούντας, Θεσσαλονίκη (1994).
– «Οι διώξεις μέσα από τα Σοβιετικά Αρχεία», Οι Άγνωστοι Έλληνες του Πόντου, Θεσσαλονίκη (1994).
– «Οι Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. H Γένεση της Διασποράς», «H Γενοκτονία των Ελλήνων της E.Σ.Σ.Δ. κατά τη Σταλινική περίοδο», «H παιδεία στο ελληνικό χωρίο Nοχουτσκογιέ της Σταυρούπολης», Οι Έλληνες στις χώρες της πρώην E.Σ.Σ.Δ., Θεσσαλονίκη (1995).
– «O Άγιος Ευγένιος ο Τραπεζούντιος της Ρωμανίας», Από τον Άγιο Ευγένιο στη Ρωμανία, KE.ΠO.ME., Θεσσαλονίκη (1995).
– H εγκατάσταση των προσφύγων στη Δυτική Θράκη. H συμβίωση των Χριστιανών και Μουσουλμάνων Ελλήνων. 1919-1930, Ενδοχώρα, Αλεξανδρούπολη (1995).
– «O ελληνικός τύπος στη Pωσία και τη Σοβιετική Ένωση», Balkan Review, Θεσσαλονίκη (1995).
– Σειρά άρθρων στην Καθημερινή (1996), υπό τον γενικό τίτλο: «O Ελληνισμός της Μαύρης Θάλασσας-Πόντος-Ρωσία»: 1) «H Δημοκρατία του Πόντου», 2) «H γενοκτονία των Ποντίων», 3) «Το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα», 4) «O Ελληνικός Τύπος στον Πόντο», 5) «Μοναχισμός και μοναστήρια», 6) «Οι Έλληνες της Ρωσίας», 7) «Οι σταλινικές διώξεις», 8) «Το Ελληνικό θέατρο», 9) «Οι ελληνόγλωσσες εφημερίδες στην Τσαρική Ρωσία και την EΣΣΔ», 10) «Το χωριό Nοχούτσκογιε».
– «H Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού μέσα από τις τουρκικές πηγές», Όψεις του Μικρασιατικού Ζητήματος – Ιστορική θεώρηση και προεκτάσεις, εκδ. A.Π.Θ., Αθήνα (1996).
– H εθνική και θρησκευτική συνείδηση των Ελλήνων του Πόντου, Θεσσαλονίκη (1996).
– «Les persécutions des grecs d’ U.R.S.S. pendant la période stalinien», Les réseaux des diasporas, Nicosie (1996).
– H ελληνική παιδεία στη Ρωσία και την πρώην Σοβιετική Ένωση, Ενδοχώρα, Αλεξανδρούπολη (1997)
– «O Ελληνισμός και η ελληνική παιδεία στην πρώην Σοβιετική Ένωση», H Εκπαίδευση των Παλιννοστούντων και αλλοδαπών μαθητών στην Ελλάδα, Αθήνα (1997).
– «Συνοπτική ιστορία του ποντιακού ελληνισμού», Μια νέα πόλη – Ρωμανία, Στουτγάρδη (1997).
– «H Μαύρη Bίβλος των γιατρών 1914-1918», Μνήμες – Κωνσταντινούπολη, Ίμβρος, Τένεδος 1923-1995, Θεσσαλονίκη (1997).
– «Οι πρόσφυγες της Θεσσαλονίκης», στο: Απόστολου Bακαλόπουλου – Ιστορία της Θεσσαλονίκης 316π.X.-1983, Θεσσαλονίκη (1997).
– Ο Ελληνισμός της Οδησσού. Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού Οδησσού. Οδησσός (1997).
– «Ο Ελληνισμός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης», στο: Διεθνές Συνέδριο για τον Ελληνισμό της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Αντωνιάδειος Στέγη Γραμμάτων Δήμου Βέροιας (1997).
– Πηγές της ιστορίας του κρυπτοχριστιανικού προβλήματος, Θεσσαλονίκη (1997).
– «Les Grecs de l’ ex-URSS, genèse d’ une diaspora», Les Grecs pontiques. Diaspora, identité, territoires, direction M. Bruneau, Paris (1998).
– O Ελληνισμός της Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης, Θεσσαλονίκη (1999).
– «Συνοπτική Ιστορία του ποντιακού ελληνισμού», Εισαγωγή της Ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού στα διδακτικά βιβλία, Αθήνα (1999).
– «The Genocide of the USSR during the Stalinist Period», Μακεδνόν, Φλώρινα (1999).
– Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς, University of Pennsylvania (1999).
– «Πόντιοι Έλληνες από την πρώην σοβιετική Ένωση: Ιστορικό πλαίσιο και πορεία μέχρι την εγκατάσταση στην Ελλάδα κατά τη 10ετία του 1990», Προβλήματα εκπαίδευσης στην Ελλάδα των νεοπροσφύγων Ποντίων μαθητών από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Κοζάνη (2000).
– «Παρευξείνιος Ελληνισμός», Θέματα Ιστορίας, Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, Αθήνα (2000).
– «H Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», στο: Conference on Human Rights Issues in the Eastern Mediterranean and Asia Minor, Hellenic-Canadian Federation of Ontario, Toronto (2000).
– «Οι Έλληνες της πρώην EΣΣΔ: η γένεση της διασποράς», H διασπορά του Ποντιακού Ελληνισμού, επιμ. M. Bruneau, Θεσσαλονίκη (2000).
– «H Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», Αρμενικά Χρονικά, Θεσσαλονίκη (2001).
– «Μπολσεβίκοι και Kεμάλ», «H Γενοκτονία», «Μαρτυρίες αυτοπτών», «Επιστολές Εθνομαρτύρων», Ιστορικά – 1914-1923, H γενοκτονία των Ποντίων, Αθήνα (5/2002).
– «H ίδρυση τουρκοορθόδοξης εκκλησίας στην Kαππαδοκία», στα: Πρακτικά Συνεδρίου Θεολογικής Σχολής για την Kαππαδοκία, υπό έκδοση, Θεσσαλονίκη (2002).
– «Το κρυπτοχριστιανικό ζήτημα σήμερα», στο: Συνέδριο με θέμα: Ορθοδοξία και Βαλκάνια στον 21ο αιώνα. Φλώρινα (2002).
– «Griechen Kleinasiens: Pontos», Freitag, (2002).
«Η εκπαιδευτική κατάσταση στον Πόντο μέσα από το περιοδικό του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως», στα: Πρακτικά Συνεδρίου για την ιστορία και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, Π.Σ.Π.Ε, Κοζάνη (2003).
– «Το χρέος των Εκπ/κων μέσα από το έργο του Ν. Καζαντζάκη», Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης. Πανεπιστήμιο Κρήτης (2003).
– «Από την άλωση της Ρωμανίας του Πόντου στην άλωση της εθνικής μνήμης», στο: Πανελλήνιο Συνέδριο Πρωτοβάθμιων Ποντιακών Σωματείων. Θεσσαλονίκη (2003).
– «Ο Ελληνισμός της Παρευξείνιας Ζώνης», στο: Συμπόσιο για τους Έλληνες της Αζοφικής, Λευκωσία (2003).
– «Der Völkermord an den Griechen des Pontos», Verfolgung, Verteibung und Vernichtung der Christen im Osmanischen Reich 1912-1922, Münster (2004).
– «Το προσφυγικό ζήτημα στο νομό της Φλώρινας μέσα από τις πηγές της τοπικής ιστορίας», στα: Πρακτικά Συνεδρίου: Φλώρινα 1912-2002, Ιστορία και Πολιτισμός, Φλώρινα (2004).
– «Εισαγωγή» στο: Διαμαντίδη Κώστα, Λυσιστράτη Αριστοφάνους, Θεσσαλονίκη, (2003).
– «ПОНТИЙЦЫ ПРАВО НА ПАМЯТЪ». ΚΕΠΟΜΕ, Θεσσαλονίκη (2004).
Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, Αθήνα (2004).
– «Ο Νικόλαος Καζαντζάκης και οι Έλληνες του Καυκάσου, στο: Από τη λογοτεχνία στην ιστορία», Mακεδνόν, Φλώρινα (2004).
– «Η Δημοκρατία του Πόντου», στο: Επιστημονικό Συμπόσιο Περί Πόντου. Θεσσαλονίκη (2004).
– «Ο ιερομάρτυς Μητροπολίτης Κορυτσάς Φώτιος Καλπίδης», λθ΄ Δημήτρια, Συνέδριο για τον ρόλο της Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης στον Μακεδονικό αγώνα, Θεσσαλονίκη (2004).
– «Το προσφυγικό ζήτημα στο Νομό της Φλώρινας μέσα από της πηγές της τοπικής ιστορίας», στα: Πρακτικά Συνεδρίου: Φλώρινα 1912-2002, Ιστορία και Πολιτισμός, Φλώρινα (2004).
– «Οι Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στην περίοδο της παγκοσμιοποίησης», στο: Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου: Παγκοσμιοποίηση και ελληνική διασπορά, τ. Β΄, Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ., Ρέθυμνο (2008), σσ. 139-145.

– “Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου”, Φωτιάδης, Κ., Βουλή των Ελλήνων, 2004
– H Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, τ. 1-14, Θεσσαλονίκη (2005).
“H Γενοκτονία των Eλλήνων του Πόντου Τόμος 1”, Φωτιάδης, Κ., , , 2005
“H Γενοκτονία των Eλλήνων του Πόντου Τόμος 2”, Φωτιάδης, Κ., , , 2005
“H Γενοκτονία των Eλλήνων του Πόντου Τόμος 3”, Φωτιάδης, Κ., , , 2005
“H Γενοκτονία των Eλλήνων του Πόντου Τόμος 4”, Φωτιάδης, Κ., , , 2005
“H Γενοκτονία των Eλλήνων του Πόντου Τόμος 5”, Φωτιάδης, Κ., , , 2005
“H Γενοκτονία των Eλλήνων του Πόντου Τόμος 6”, Φωτιάδης, Κ., , , 2005
“H Γενοκτονία των Eλλήνων του Πόντου Τόμος 7”, Φωτιάδης, Κ., , , 2005
“H Γενοκτονία των Eλλήνων του Πόντου Τόμος 8”, Φωτιάδης, Κ., , , 2005
“H Γενοκτονία των Eλλήνων του Πόντου Τόμος 9”, Φωτιάδης, Κ., , , 2005
“H Γενοκτονία των Eλλήνων του Πόντου Τόμος 10”, Φωτιάδης Κ.,,,,,2005
“H Γενοκτονία των Eλλήνων του Πόντου Τόμος 11”, Φωτιάδης, Κ., , ,2005
“H Γενοκτονία των Eλλήνων του Πόντου Τόμος 12”, Φωτιάδης, Κ., , , 2005
“H Γενοκτονία των Eλλήνων του Πόντου Τόμος 13”, Φωτιάδης, Κ., , , 2005
“H Γενοκτονία των Eλλήνων του Πόντου Τόμος 14”, Φωτιάδης, Κ., , , 2005

– «Ο λαθρόβιος ελληνισμός του Πόντου», στα: Πρακτικά 1ου Συμποσίου για τον Ελληνισμό της Μ. Ασίας από την αρχαιότητα μέχρι την Μεγάλη Έξοδο, Αθήνα (2005).
– «Ο αγώνας για τη διεθνοποίηση της γενοκτονίας των Ποντίων», στην: 1η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας, Φρανκφούρτη (2005).
– «Η εκπαίδευση στον Πόντο», στα: Πρακτικά 2ου Συμποσίου για την παιδεία και την εκπαίδευση στις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής, Αθήνα (2005).
Από τη φαναριώτικη προστασία στον κοινοτισμό του ορθόδοξου μιλλέτ: η περίπτωση των σχολών Τραπεζούντας, Φλώρινα (2005).
– «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», στο: Η Καθ΄ Ημάς Ανατολή, Φλώρινα (2005).
– «Ο Ρόλος των προσφύγων εκπαιδευτικών στη Δυτική Μακεδονία», Επιστημονικό Συμπόσιο, Φλώρινα (2005).
– «ТАЙНЫЙ ЭЛЛИНИЗМ ПОНТА». Πρακτικά Συνεδρίου για τη Ρωσική Λογοτεχνία του Πανεπιστημίου КЧБАНСК ИЙ КРАСНОДАР (2005).
Διαθεματική έκθεση με θέμα: «Πόντος: Δικαίωμα στη μνήμη». Δήμος Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη (2005).
– «ПОНТ ПРАВО НА ПАМЯТЪ», Mockβa (2006).
– «Παρευξείνιος Ελληνισμός», Θέματα Νεοελληνικής Ιστορίας Γ΄ Λυκείου. Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, Αθήνα (2006).
– «Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Πόντιοι του Καυκάσου», Διαδρομές στην Ιστορία. Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού (2006).
– «Γλωσσικές και παιδαγωγικές προϋποθέσεις εφαρμογής του εκπαιδευτικού δημοτικισμού στις ελληνικές κοινότητες της Ανατολής μέσα από τα δημοσιεύματα του κύκλου της εφημερίδας Εποχή Τραπεζούντας, (1920)», στα: Πρακτικά Συνεδρίου για την ιστορία και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, Π.Σ.Π.Ε, Θεσσαλονίκη, (2007).
– «Παιδεία και πτωχεία εν Πόντω. Από τον Τριανταφυλλίδη ως τον Καπετανίδη», στα: Πρακτικά Συνεδρίου για την ιστορία και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης, Π.Σ.Π.Ε Θεσσαλονίκη, (2007).
– «Οι Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης», στα: Πρακτικά Συνεδρίου με θέμα: Παγκοσμιοποίηση και Ελληνική Διασπορά. Ρέθυμνο (2007).
Κ. Φωτιάδης & Σ. Ηλιάδου-Τάχου, Η παιδεία στον Πόντο, Εκδόσεις Κυριακίδη (2007).
– «Ο Καζαντζάκης και οι Έλληνες του Καυκάσου», στο: 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ποντιακών Συλλόγων, (2007).
– «Le genocide des Armeniens et des Grecs du Pont – Destins paralleles», στο: Armeniens et Grecs en diaspora: approaches comperatives. Ecole Framcaise, D’Athenes.
– Ο Ελληνισμός του Εύξεινου Πόντου, Κέντρο Ποντιακών Μελετών, Εκδόσεις Κυριακίδη (2008).
– Το Μαρτυρολόγιο του Ευξείνου Πόντου και η Διεθνής Κοινή Γνώμη, Γενεύη 1922. – Επιμ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης. Κέντρο Μελέτης Μαύρης Θάλασσας, Κέντρο Ποντιακών Μελετών. Θεσσαλονίκη (2008).
– «Οι Πρόσφυγες στη Μακεδονία», στο: Οι Πρόσφυγες στη Μακεδονία, Έκδοση Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Θεσσαλονίκη (2009).
– Κ. Φωτιάδης & Κ. Αμαραντίδου, «Το προσφυγικό ζήτημα μέσα από τις αγορεύσεις του Γ. Πασαλίδη στο ελληνικό Κοινοβούλιο», στο: Συνέδριο στο Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού Νέας Ιωνίας Αθηνών, Αθήνα (2009).
– Πόντος. Ελλενικός Μεγάλος και Ευδαίμων, Θεσσαλονίκη, (2010).
– Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη, εκδ. Ζήτρος Θεσσαλονίκη, (2010).
– ΠΟΝΤΟΣ «Ο Ποντιακός Ελληνισμός», Ιστορικό Λεύκωμα, National Geographic, (2010).
– Αθώα Θύματα στο Βέρμιο, Εκδ. Δήμου Βερμίου, [Φωτιάδης, Δορδανάς, Μιχαηλίδης], Θεσσαλονίκη (2010).
– Pontos Justice and Honor to Memory, Norwalk Connecticut (2011).
– Κ. Φωτιάδης, Σ. Ηλιάδου-Τάχου, Ε. Γρίβα & Μ. Νταβλιανίτζε, Ιστορική θεώρηση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στη Γεωργία (Μέσα 19ου- 1937).
– «The pontian genocide. From the Time of the Young Turks to the Advent of Mustafa Kemal», Ahif Policy Journal, Winter, (2011-2012).
– «“Τσόλ κ΄ έρημον Καράπουρουν”, Καταραμένο και έρημο Καραπουρνάκι», στο: Θεσσαλονίκη, Πρωτεύουσα των Προσφύγων, έκδ. ΙΑΠΕ, Θεσσαλονίκη (2012).
Κ. Φωτιάδης, Σ Ηλιάδου-Τάχου & Π. Πουγαρίδου, «Η Πολιτική ταυτότητα των προσφύγων στη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου: Η περίπτωση της εφημερίδας – – “Ακρίται του Βορρά”», στο: Θεσσαλονίκη, Πρωτεύουσα των Προσφύγων, έκδ. ΙΑΠΕ, Θεσσαλονίκη (2012).
– Κ. Φωτιάδης & Κ. Αμαραντίδου, «”Ατά τη Ούντρας τα δέματα κοιλίαν κι γομώνε, ατά λένε οι αμερικανοδεξιοί τον κόσμον να κομπώνε”: Ο μπολσεβικικός ιός των Καυκασίων στην Καλαμαριά», στο: Θεσσαλονίκη, Πρωτεύουσα των Προσφύγων, έκδ. ΙΑΠΕ, Θεσσαλονίκη (2012).
– Κ. Φωτιάδης & Σ. Ηλιάδου-Τάχου, Εκπαίδευση και πολιτισμός στις Ελληνικές Κοινότητες της τσαρικής Ρωσίας ως το 1920, Εκδόσεις Κυριακίδη, (2013).
– Κ. Φωτιάδης, Σ. Ηλιάδου-Τάχου, Κ. Σεχίδης, Κ. Αμαραντίδου & Π. Πουγαρίδου, «Η περιοχή της Φλώρινας πριν και μετά τον Εμφύλιο μέσα από τις εκθέσεις των επιθεωρητών εκπαίδευσης και την αναφορά της οργάνωσης Near East Foundation (1949)», στον συλλογικό τόμο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας: Η Δυτική Μακεδονία. Από την ενσωμάτωση στο ελληνικό κράτος έως σήμερα, Θεσσαλονίκη (2014).
– Κ. Φωτιάδη, Σ. Ηλιάδου-Τάχου & Κ. Αμαραντίδου, «Από τα βουνά του Καυκάσου στον μεθοριακό οικισμό του Νέου Καυκάσου: Και ξαν’ πουλί μ’, α’ σην αρχήν…», στον συλλογικό τόμο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας: Η Δυτική Μακεδονία. Από την ενσωμάτωση στο ελληνικό κράτος έως σήμερα, Θεσσαλονίκη (2014).
– Κ. Φωτιάδης, Σ. Ηλιάδου-Τάχου & Π. Πουγαρίδου, «Όψεις και οπτικές της αντιστασιακής Φλώρινας. Το παράδειγμα του Εθνικού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φλώρινας», στον συλλογικό τόμο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας: Η Δυτική Μακεδονία. Από την ενσωμάτωση στο ελληνικό κράτος έως σήμερα, Θεσσαλονίκη (2014).
– The Genocide of the Pontian Greeks, Thessaloniki (2015).
– Der Genozid an den Pontosgriechen in Kleinasien, Thessaloniki (2015).
– ΓΕΗΟЦИД ΓΡΕΚΟΒ ΠΟΗΤΑ, Thessaloniki (2015).
– Θα Παραμείνουμε απαθείς; Το Μαρτύριο του Πόντου και η Διεθνής κοινή Γνώμη, Θεσσαλονίκη (2015).
– Μνήμη μου σε λένε ΧΡΥΣΑΝΘΟ, Θεσσαλονίκη (2015).
– Κ. Φωτιάδης & Ε. Τσιανάκας, Το Ποντιακό Ζήτημα και η 19η Μαΐου εκείθεν και εντεύθεν του Αιγαίου, Θεσσαλονίκη (2016).
– Z. Konstantinidou, A. Kyridis & Κ. Fotiadis, «Attitudes of Students towards Pontius as Immigrants-foreigners», in Journal of Educational and Social Research, Rome-Italy, (2016), vol. 6 No.1
– «Η Δημοκρατία του Πόντου», στον συλλογικό τόμο: Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος ο από Τραπεζούντος, Κομοτηνή (2018).
– Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, Θεσσαλονίκη (2018).
– Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τα έργα του Gjergj Kola, Θεσσαλονίκη (2018).
– «Οι ανθελληνικοί διωγμοί στον Πόντο μέσα από τα αρχεία των υπουργείων Εξωτερικών της Αυστρίας και της Γερμανίας», στο: Ο «μακρύς» Ελληνογερμανικός εικοστός αιώνας, εκδ. Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη (2018), σσ. 85-111.
– PONTOS Rumlarina Yönelik SOYKIRIM, Istanbul, (2018).
– «Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Έλληνες του Καυκάσου», στο: Ο Νίκος Καζαντζάκης και η πολιτική του, έκδ. Καστανιώτη, Αθήνα (2019).
– Η Συμβολή του μητροπολίτου Χρυσάνθου Τραπεζούντος στο Ποντιακό Ζήτημα, έκδοση της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, Αθήνα (2020).
– Οι Κραυγές των Άφωνων Νεκρών περιμένουν, Θεσσαλονίκη (2019).
– ПОНТ, Право На Память Cалоники, 2020.
– «Πρόλογος» στο: Στάθη Αθανασιάδη, Αυτοβιογραφία, σσ. 7-22, Βέροια (2020).
– Ζ. Κωνσταντινίδου, Κ. Φωτιάδης & Α. Κυρίδης, Ο πρόσφυγας και μετανάστης στο τότε και το τώρα στην τέχνη, στον αφιερωματικό τόμο για τον ομότιμο καθηγητή Κωνσταντίνο Φωτιάδη, Θεσσαλονίκη (2020).
– Δώρημαν. Αφιερωματικός τόμος για τον ομότιμο καθηγητή Κωνσταντίνο Φωτιάδη. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Παιδαγωγικό Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας.
– Konstantinidou Zoe1*, Fotiadis Konstantinos2 & Konstantinidou Parthena, Elementary School Students Approach the Pontian Greek as a Refugee within the Drawing Activity, στο: Education, Society and Human Studies, Vol. No.1, 2021
– Η συμβολή των Ελλήνων του Πόντου στην επανάσταση του 1821, στο Τετράδια, τ.78, Αθήνα (2021).

ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

● Χρυσό κλειδί του Δήμου Βέροιας. 12.12.2002.
● Επίτιμος πρόεδρος Ευξείνου Λέσχης Φλώρινας.
● Απονομή του Χρυσού Μεταλλίου του Αγίου Χρυσοστόμου της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας «δι΄ όσα υπέρ του Πόντιου Ελληνισμού ούτος έπραξεν», 2009.
● Μετάλλιο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) για την συμβολή στην ανάπτυξη του Ελληνισμού. Μουσικοπολιτιστικός Σύλλογος Baden Wurttemberg, 1984.
● Β’ Σώμα Στρατού, 4.1.1988.
● Β’ Σώμα Στρατού, 3.2.1990.
● Σύλλογος Ποντίων Μονάχου, Μόναχο, 1992.
● Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας, 28.11.1993.
● Δήμος Ειρηνούπολης, 1.3.1995.
● Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, 29.11.1995.
● Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, 18.5.1996.
● Γ’ Σώμα Στρατού, 27.1.1996.
● Ένωση Ποντίων Πιερίας, 3.8.1997.
● Βράβευση από την Εστία Νέας Σμύρνης για το βιβλίο: «Εξισλαμισμοί της Μ. Ασίας και οι Κρυπτοχριστιανοί του Πόντου»
● Διοικητικό Συμβούλιο Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, 7.3.1998.
● Πολιτιστικός – Λαογραφικός Σύλλογος Πρωτοχωρίου, 3.6.1999.
● Φιλαδέλφεια Πενσυλβάνιας. Pontian Greek- Genocide. Τιμητική βράβευση από τον Σύλλογο Ποντίων Φιλαδέλφειας, 22.5.1999.
● Μετάλλιο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) για την συμβολή στην ανάπτυξη του Ελληνισμού.
● Σύλλογος Ποντίων Σπουδαστών ΤΕΙ Καβάλας «Ο Υψηλάντης».
● Σύλλογος Ποντίων Γουμενίτσας «ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΣΙΝΩΠΕΥΣ».
● Φροντιστήρια Ελληνικής Γλώσσας Κορυτσάς – Πολιτιστικός Σύλλογος Αδελφότητα Κορυτσάς, 14.11,1999.
● Δήμος Νέας Ερυθραίας, 5.9.2001.
● Ένωση Ποντίων Πιερίας, 18.1.2003.
● Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος «Αλέξανδρος Υψηλάντης», Νέας Τραπεζούντας Πιερίας, 30.4.2003.
● “ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ” Πρασινάδας Νομού Δράμας, 24.1.2004.
● Δήμος Ασπροπύργου Αττικής, 25.2.2004.
● Δήμος Δημητρίου Υψηλάντη Κοζάνης, 21.5.2004.
● Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νομού Καστοριάς, 30.10.2004.
● Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας, 4.12.2004.
● Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ, 1.1.2005.
● Σωματείο “ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ” Θέρμης, 12.2.2005.
● Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά, 10.5.2005.
● Ένωση Ποντίων Σουρμένων, Αθήνα, 2006.
● Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, 2.4.2006.
● Σύλλογος Ποντίων Ο Ξενητέας Κω, 2006.
● Σύλλογος Ποντίων Λευκογείων Ο Εύξεινος Πόντος, 26.2.2006.
● Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ, 1.1.2005.
● Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας. 12.5.2006.
● XVI. Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού, 3.2.2007.
● Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη, 15.3.2007.
● Ένωση Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας, 25.1.2008.
● Ένωση Ποντίων Νομού Μαγνησίας, 16.2.2008.
● Δήμος Νέας Ιωνίας Νομού Μαγνησίας, 15.2.2008.
● Εύξεινος Λέσχη Αθηνών, 19.5.2009.
● Δήμος Απολλώνιων Λευκάδας, 2.6.2009.
● Δήμος Αχαρνών, 29.3.2009.
● Σύλλογος Ποντίων Ηλιούπολης Αθηνών, 17.5.2009.
● Εγκαίνια Πολυθεματικής Έκθεσης στην Τεχνόπολη. Συνδιοργάνωση Δήμος Αθηναίων. Αντιχάρισμα Κωνσταντίνου Φωτιάδη. Βράβευση από την Εύξεινο Λέσχη Αθηνών. Αθήνα, 19.5.2009.
● Επίτιμο Μέλος του Συλλόγου Παλιννοστούντων Ελληνοποντίων Ο Καύκασος, Φλώρινας.
● Κέντρο Οικουμενικού Ελληνισμού, 2.2010.
● Μορφωτικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Αρετής Διογένης Ο Σινωπεύς, 9.5.2010.
● Ποντιακοί Σύλλογοι νομού Σερρών, 18.5.2010.
● Διοίκηση 1ης Στρατιάς, Αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης.
● Παμποντιακή Ομοσπονδία Η.Π.Α. και Καναδά, 3.9.2011.
● Σύλλογος Ποντίων Norwark Ο Πόντος, 7.9.2011.
● Ποντιακά Σωματεία Δήμου Λαγκαδά, 22.5.2011.
● Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης, 7.5.2011.
● Η Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων για τη «σημαντική προσφορά που έχει ως αφετηρία την Ελληνική Περιφέρεια».
● Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Χωρυγίου, 7.7.2012.
● Πολιτιστικός Σύλλογος Πικρολίμνης, 21.9.2012.
● Σύλλογος Ποντίων Πολυκάστρου, 16.12.2012.
● Δήμος Ξάνθης.
● Δήμος Δημητρίου Υψηλάντη Ν. Κοζάνης ως «ελάχιστο αντίδωρο της πολύτιμης προσφοράς στο Έθνος, με την ανάδειξη και προβολή της ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού και ιδιαίτερα της Γενοκτονίας των Ποντίων 1914 – 1923».
● Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, 21.12.2013.
● Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος Κορινού Εύξεινος Πόντος, 8.2.2014.
● Σύλλογος Ποντίων Κρύας Βρύσης «Αλέξανδρος Υψηλάντης».
Τα συνεργαζόμενα Προσφυγικά Σωματεία Θεσσαλονίκης σε ένδειξη τιμής και εκτίμησης, 2014
● Σύλλογος Ποντίων Αμαρουσίου και Αττικής, 28.6.2014.
● Υφυπουργείο Εθνικής Άμυνας, Αθήνα, (2015), Σχολή Ικάρων. Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, Αθήνα, 2.6.2015.
● The Legends of Albania. Personal Exhibition Gjergj Kola. Κοζάνη, 10.8.2015.
● Σύνδεσμος Φιλίας Εθνών. Ανακήρυξη Κωνσταντίνου Φωτιάδη ως επίτιμο μέλος και απονομή χρυσού μεταλλίου. Αθήνα, 14.1.2016.
● Τιμητική διάκριση από την Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων, 13.2.2016.
● Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Βράβευση Κωνσταντίνου Φωτιάδη, 18.5.2016.
● Κύπρος. Βουλή Κύπρου. Έκθεση Κωνσταντίνου Φωτιάδη: « Πόντος- Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη». Τιμητική διάκριση, Μάρτιος 2016.
● Μ.ΕΡ.Σ.Ν. Κοπανού Η Μίεζα, 9.4.2016.
● Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης. Τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του Κ. Φωτιάδη, 10.2.2018. Ευχαριστήρια εισήγηση με θέμα: «Εκκλησίας έρημα, μοναστήρια ακάνδηλα».
● Γυμνάσιο και Λύκειο Κ. Ποροϊων, Αναζητώντας τις ρίζες μας. 23.2.2017.
● Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης. Τιμητική εκδήλωση για το έργο και την προσφορά του Κ. Φωτιάδη, 28.4.2018.
● Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτας, Θεσσαλονίκη. Τιμητική εκδήλωση, 20.1.2018.
● Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας. Συμμετοχή αντιπροσωπείας μελών του Συλλόγου στην Πολυθεματική Έκθεση της Θεσσαλονίκης και επίδοση τιμητικής πλακέτας, 5.5.2018.
● Απονομή Βραβείου Χρυσάνθου του από Τραπεζούντος. Εισήγηση: «Η Συμβολή του μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρυσάνθου στον αγώνα της δημιουργίας». Επιτροπή Ποντιακών Μελετών. Αθήνα, 23.5.2019.
● Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών. Τιμητική Πλακέτα για την ανεκτίμητη προσφορά στον Ποντιακό Ελληνισμό, 16.11.2019.
● Δήμος Καλαμαριάς, Τιμητική διάκριση, 2.12.2019.
● Τιμητική διάκριση από τον θίασο «Τεμετέρ». Θεσσαλονίκη, 23.10.2020.

ΔPAΣTHPIOTHTEΣ

● Μέλος της οργανωτικής επιτροπής του A’ Παγκοσμίου Συμβουλίου του Απόδημου Ελληνισμού, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, που περιελάμβανε προσωπική έκθεση του Κ. Φωτιάδη με φωτογραφίες, ντοκουμέντα, βιβλία, χάρτες, γκραβούρες και καρτ-ποστάλ για τον Ελληνισμό της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
● Πρόεδρος του Κέντρου Ποντιακών Μελετών, μέλος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού Καλαμαριάς.
● Ιστορικός Σύμβουλος στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού της ΑΕΚ, Κιβωτός της Ρωμιοσύνης.
● Παραχώρηση 500 σειρών του 14τομου έργου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, για να προσφερθούν στις έδρες ελληνικών σπουδών του εξωτερικού και στις ελληνικές Κοινότητες.

ΠΟΛΥΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

✔ Πολυθεματική έκθεση με θέμα: «Πόντος: Δικαίωμα στη μνήμη». Δήμος Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη (2005).
✔ Πολυθεματική έκθεση με θέμα: «Πόντος: Δικαίωμα στη μνήμη». Εύξεινος λέσχη Βεροίας (2007).
✔ Πολυθεματική έκθεση με θέμα: «Πόντος: Δικαίωμα στη μνήμη». Νομαρχία Δράμας, Δήμος Δράμας (2008).
✔ Πολυθεματική έκθεση με θέμα: «Πόντος: Δικαίωμα στη μνήμη». Νομαρχία Καβάλας, Δήμος Καβάλας (2008).
✔ Πολυθεματική έκθεση με θέμα: «Πόντος: Δικαίωμα στη μνήμη». Νομαρχία Βόλου, Δήμος Βόλου, Νέα Ιωνία Βόλου (2008).
✔ Πολυθεματική Έκθεση με θέμα: «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη Μνήμη», Δήμος Αχαρνών, Μενίδι Αττικής (2009).
✔ Πολυθεματική Έκθεση με θέμα: «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη Μνήμη», Δήμος Κοζάνης, Κοζάνη (2010).
✔ Πολυθεματική Έκθεση με θέμα: «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη Μνήμη», Δήμος Κατερίνης, Κατερίνη (2010).
✔ Πολυθεματική Έκθεση με θέμα: «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη Μνήμη», Νομαρχία Σερρών, Σέρρες (2010).
✔ Πολυθεματική Έκθεση με θέμα: «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη Μνήμη», Δήμος Αθηναίων, Αθήνα (2011).
✔ Πολυθεματική Έκθεση με θέμα: «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη Μνήμη», Στρατόπεδο Παύλου Μελά, Θεσσαλονίκη (2012).
✔ Πολυθεματική Έκθεση με θέμα: «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη Μνήμη», Norwalk Νέας Υόρκης, Norwalk (2013).
✔ Πολυθεματική Έκθεση με θέμα: «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη Μνήμη», στη Ρωσία: Κρασνοντάρ (2013), Μόσχα (2013), Σότσι (2014), Πιατικγόρσκ, Νοβοροσίσκι, Κρίμσκι, Ανάπα, Βλαδικαυκάς και σε πολλές άλλες πόλεις της Ρωσίας με ελληνικό πληθυσμό.
✔ Πολυθεματική Έκθεση με θέμα: «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη Μνήμη», στην Ουκρανία: Μαριούπολη (2013), Οδησσός (2014), Ισμαήλ. Κίεβο.
✔ ΧΡΥΣΑΝΘΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ- Πύλη Αξιού, Θεσσαλονίκη, «Μνήμη μου σε λένε Χρύσανθο». Μεγάλη ιστορική και μουσική εκδήλωση, 17.03.2013.
✔ Πολυθεματική Έκθεση με θέμα: «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη Μνήμη», Δήμος Παύλου Μελά, Θεσσαλονίκη (2012).
✔ «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», Ένωση Μακεδόνων Μεγάλης Βρετανίας, Λονδίνο (2015).
✔ Πολυθεματική Έκθεση με θέμα: «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη μνήμη», Νομαρχία Γρεβενών, Γρεβενά (2015).
✔ Πολυθεματική Έκθεση με θέμα: «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη Μνήμη», Βουλή της Κύπρου, Λευκωσία (2016).
✔ Πολυθεματική Έκθεση με θέμα: «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη Μνήμη», Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Σύνταγμα Αθήνας (2016).
✔ Πολυθεματική Έκθεση με θέμα: «Πόντος: Δικαίωμα και υποχρέωση στη Μνήμη», ΔΕΘ, ΚΕΠΟΜΕ, Έδρα Ποντιακών Σπουδών, ΙΑΠΕΚ, Θεσσαλονίκη (2018).
✔ Λαϊκό Επιμορφωτικό Πανεπιστήμιο Δήμου Νεάπολης- Συκεών. Ο Καζαντζάκης και οι Έλληνες του Καυκάσου, 17.1.2018.

Σημ.: Παράλληλα με τις Πολυθεματικές Εκθέσεις πραγματοποιούνται και σεμινάρια για την Ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

● Μνήμη μου σε λένε Πόντο: Σειρά 12 αυτοτελών 45λεπτων εκπομπών για την ιστορία, τα ήθη, τον πολιτισμό των απανταχού Ποντίων με την ΕΤ3, Συμμετοχή στις εκπομπές ως ιστορικός σύμβουλος (2011)
● Δυο Φορές Ξένος: Ντοκιμαντέρ βασισμένο στο ομότιτλο βιβλίο του δημοσιογράφου ΜΠΡΟΥΣ ΚΛΑΡΚ και την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ «Δυο φορές ξένος», που εστιάζεται στις πληθυσμιακές μετακινήσεις στα Βαλκάνια με επίκεντρο την υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που υπαγόρευσε η Συνθήκη της Λωζάννης το 1923. (2011)
● Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, Ντοκιμαντέρ με τον Κώστα Γκιουλέκα.
● Πολυάριθμες συμμετοχές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε θέματα ιστορικού περιεχομένου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τηλεόραση, ραδιόφωνο και εφημερίδες.
● Συμμετοχή σε τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ της Cosmote.
● Ντοκιμαντέρ για τον Γιάννη Πασαλίδη.
● Ντοκιμαντέρ για την ποντιακή γενοκτονία στην τηλεόραση της Κριμαίας.
● Ντοκιμαντέρ για τον Πόντο σε κουρδική τηλεόραση.
● Nτοκιμαντέρ για τον Κωνσταντίνο Φωτιάδη, με τον Παναγιώτη Θεοδωρίδη, Μαυροθάλασσα. Κοζάνη, 2019.
● Ντοκιμαντέρ για την TV100, Ο Πόντος εσταυρώθη. Αρχισυνταξία Ι. Κεσσόπουλος. Θεσσαλονίκη.
● Ντοκιμαντέρ. Lethal Nationalism. Genocide of the Greeks 1913-1923. Σικάγο, 2020.
● Συμμετοχή σε κρατικό ντοκιμαντέρ της Κριμαίας για τον Ποντιακό Ελληνισμό.

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΒΛΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Στην πεντηκονταετή πνευματική του πορεία οι διαλέξεις που πραγματοποίησε στην Ελλάδα και το εξωτερικό ξεπερνούν τις 1500.
Ενδεικτικά:
● 1969. Θεσσαλονίκη. Ο Θάνατος του Διγενή στην Ποντιακή Ποίηση.
● 1971. Δράμα, Πνευματικό Συμπόσιο του Φάρου Ποντίων με θέμα: Τη Τρίχας το Γεφύρ’.
● 1973. Σέρρες, Εύξεινος Λέσχη Σερρών. Εκδήλωση του Φάρου Ποντίων Θεσσαλονίκης με θέμα: Τη Τρίχας το Γεφύρ’.
● 1973. Θεσσαλονίκη. Το Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού στην Ποντιακή Ποίηση.
● 1975. Βέροια, 28 Μαρτίου 1975. Πνευματική και Καλλιτεχνική Εκδήλωση. Εξισλαμισμός και Κρυπτοχστιανισμός. Μία ιστορική αναγκαιότητα.
● 1976. Βέροια, 27 Μαρτίου 1976. Παμπροσφυγική Πνευματική και Καλλιτεχνική Εκδήλωση της Ευξείνου Λέσχης Βεροίας. Η Μικρασιατική καταστροφή στην ποίηση του Σεφέρη.
● 1982. Βέροια, 21 Νοεμβρίου 1982, Εύξεινος Λέσχη Βέροιας. Έτος μνημοσύνης. H Μικρασιατική Καταστροφή και η Ελληνική Αναγέννηση.
● 1990. Frankfurt, 24.2.1990, Σύλλογος Ελλήνων Έσσης. Ο Ελληνισμός της Μαύρης Θάλασσας.
● 19.5.1990. Πανεπιστήμιο Πατρών και Σύλλογος Φάρος Ποντίων Πατρών. Επιστροφή των Ποντίων στην Ιθάκη. Ο Ελληνισμός της Μαύρης Θάλασσας.
● 1991. Θεσσαλονίκη, Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Θεσσαλονίκης. Ο Ελληνισμός της Μαύρης Θάλασσας.
● 1994. Θεσσαλονίκη, 16 Μαΐου 1994, Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Οι Κρυπτοχριστιανοί του Πόντου.
● 1998. Πρόγραμμα εορτασμού των 1200 χρόνων του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα. Ιστορία της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.
● 1998. Θεσσαλονίκη, Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης. Η Εθνική και Θρησκευτική συνείδηση των Ελλήνων του Πόντου.
● 1994. Θεσσαλονίκη, Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Οι Κρυπτοχριστιανοί του Πόντου.
● 2000. Θεσσαλονίκη, Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης. Από τον Εύξεινο Πόντο στην Ελλάδα.
● 2000. Καναδάς, Brotherhood Pontion Toronto. Πόντος δικαίωμα στη μνήμη.
● 2000. Γερμανία. Συνοπτική Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού – Μακεδονία και προσφυγικός Ελληνισμός
● Σύλλογος Ποντίων Βερολίνου, 2001.
● Θεσσαλονίκη, Χριστιανική Φοιτητική Δράση. Από την άλωση της Ρωμανίας του Πόντου στην άλωση της εθνικής μνήμης.
● 2001. Δήμος Νέας Ερυθραίας.
● 2001. Ελβετία, Ομοσπονδία Συλλόγων και Κοινοτήτων Ελλήνων Μεταναστών Ελβετίας. Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Ελληνισμός του Πόντου.
● 2001. Αθήνα, Δήμος Ν. Ερυθραίας. Αναγνώριση Γενοκτονίας.
● 20-21.12.2001. Διεθνές Συνέδριο: Πρόσφυγες στα Βαλκάνια-Μνήμη και Ενσωμάτωση. Θέμα εισήγησης: Η ενσωμάτωση των προσφύγων στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου.
● 2002. Θεσσαλονίκη, Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς. Η εγκατάσταση των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη.
● 2002. Αλεξανδρούπολη, Προσφυγικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι. Ανατολικοθρακιώτικος και Μικρασιατικός Ελληνισμός. Δικαίωμα στη μνήμη.
● 2002. Θεσσαλονίκη, Μέριμνα Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης. Θεοφύλακτος Θεοφυλάκτου: Ένας Μεγάλος Πόντιος.
● 2002. Καβάλα, Σύλλογος Ποντίων Σπουδαστών ΤΕΙ Καβάλας «Ο ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ». Πόντος δικαίωμα στη μνήμη.
● 2002. Γερμανία, «19 Μαΐου» Σύλλογος Ελλήνων Ποντίων Loudesaint.
Από τη Μικρασιατική καταστροφή και την προσφυγιά, στην Αναγέννηση.
● 2002. Κοζάνη, Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης. Ο ξεριζωμός και ο διωγμός των Ελλήνων του Πόντου από τις αγαπημένες τους πατρίδες.
● 2002. Γερμανία, Σύλλογος Ποντίων Μονάχου. Από την άλωση της Ρωμανίας του Πόντου στην άλωση της εθνικής μνήμης.
● 2003. Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης. Η εθνοκάθαρση των Ελλήνων του Πόντου.
● 28-29.6.2013. Πανελλήνιο Οργανωτικό Συνέδριο Πρωτοβάθμιων Ποντιακών Σωματείων. Από την άλωση της Ρωμανίας στην άλωση της Εθνικής Μνήμης.
● 2003. Ένωση Ποντίων Πιερίας.
● 2003. Δήμος Σπάρτης. Ποντιακός Πολιτισμός.
● 2003. Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Ναούσης. Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
● 2003. Α΄ ΠΑΤΡΙΑ. Δήμος Δορβά Ημαθίας. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
● 2003. Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος «Αλέξανδρος Υψηλάντης».
● 2004. Κομοτηνή, Πολιτιστικός Όμιλος Ποντίων Θρυλορίου. Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τους Τούρκους.
● 12.2.2005, Σωματείο “ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ” Θέρμης
● 4.12.2004, Δήμος ηρωικής Πόλης Νάουσας
● 30.10.2004, Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νομού Καστοριάς
● 21.5.2004, Δήμος Δημητρίου Υψηλάντη Κοζάνης
● 25.2.2004, Δήμος Ασπροπύργου Αττικής
● 30-1. 2. 2004. Θεσσαλονίκη. Διοργάνωση Επιστημονικού Συμποσίου με γενικό θέμα: Περί Πόντου. Βράβευση A. Bryer και Οδυσσέα Λαμψίδη.
● 2004. Αλεξανδρούπολη, Νομαρχία Έβρου. Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
● 2004. Δράμα, “ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ” Πρασινάδας Νομού Δράμας.
● 2004. Μονοπήγαδο Θεσσαλονίκης, Πολιτιστικός Σύλλογος Μονοπήγαδου. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
● 12.2.2005. Σωματείο “ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ” Θέρμης.
● 10.5.2005. Παμποντιακή Ομοσπονδία Η.Π.Α. και Καναδά.
● 2005. Βόλος, Ένωση Ποντίων Μαγνησίας. Από την άλωση της Ρωμανίας του Πόντου στην άλωση της εθνικής μνήμης.
● 2005. Κομοτηνή, Πολιτιστικός Όμιλος Ποντίων Θρυλορίου. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
● 2005. Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης “ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ”.
● 2005. Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος “Ποντιακά Νιάτα” Άνω Ζερβοχωρίου.
● 2006. Σύλλογος Ποντίων Λευκογείων “Ο ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ”.
● 2006. Δήμος Ωραιοκάστρου και Ένωση ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων. Ο αγώνας προς την δικαίωση των νεκρών μας.
● 2006. Φλώρινα, Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας. Η Γενοκτονία των Ποντίων της Μικράς Ασίας.
● 2006. Ξάνθη. Δ΄ Σώμα Στρατού. Η Γενοκτονία των Ποντίων.
● 2006. Ποντιακός Σύλλογος Κω. Η Γενοκτονία των Ποντίων.
● 2007. Στοκχόλμη Σουηδίας, Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Κοινοτήτων Σουηδίας. Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Πόντιοι του Καυκάσου.
● 15.3.2007. Ροδίτης Κοζάνης, Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη.
● 3.2.2007. XVI Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού.
● 2007. Καβάλα, Εκδήλωση της εφημερίδας ΑΡΑΕΥΩ του Ν. Καβάλας.
● 2007. Κατερίνη, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης. Οι Κρυπτοχριστιανοί του Πόντου.
● 5.8.2007. Αλεξανδρούπολη. Παλιννοστούντες-17 χρόνια μετά.
● 4.5.2008. Σύλλογος Ποντίων Βεγόρας Αμυνταίου. Μακεδονία και προσφυγικός Ελληνισμός.
● 18.5.2008. Κοζάνη, Εύξεινος Λέσχη. Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
● 2008. Θεσσαλονίκη, Ένωση Ποντίων Ένωση Ποντίων Ωραιοκάστρου. Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Έλληνες του Καυκάσου.
● 2008. 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
● 8.2.2009. Σύλλογος Ποντίων Γουμένισσας και Περιχώρων. Η Εθνική και θρησκευτική Συνείδηση των Ελλήνων του Πόντου.
● 18.1.2010. Δήμος Ασπροπύργου. Πόντος. Δικαίωμα στη Μνήμη.
● 16-18.4.2010. Αθήνα. Έκθεση Ελληνικού Λαϊκού Πολιτισμού. Μνήμη μου σε λένε Πόντο.
● Μάϊος 2010. Σεμινάρια Ιστορίας στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.
● 22.5.2011. Δήμος Λαγκαδά, Ποντιακοί Σύλλογοι Δήμου Λαγκαδά. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
● 2.9.2011. Norwalk City Haal. Pan Pontian Federation of Amerika. Pontos Honor and Justice to Memory.
● 12.10.2012. Θεσσαλονίκη. 90 Χρόνια Ξεριζωμού, ΑΠΘ, Ιωνική Εστία. Οι Πρόσφυγες της Θεσσαλονίκης.
● 2012. Φλώρινα Διεθνές Συνέδριο. Η Δυτική Μακεδονία: Από την ενσωμάτωση στο ελληνικό κράτος έως σήμερα. Συμμετοχή με τρία άρθρα.
● 23-25.11.2012. Καλαμαριά, Επιστημονικό Συνέδριο Θεσσαλονίκη, Πρωτεύουσα των Προσφύγων. Τσολ και έρημον Καράπουρουν.
● 15.12.2012. Καβάλα, Ποντιακοί Σύλλογοι Περιφερειακής Ενότητας. Ριζώσαμε, Δημιουργήσαμε, Οραματιζόμαστε. Βράβευση Κ. Φωτιάδη.
● 16.1.2013. Βέροια. Το Προσφυγικό ζήτημα στη Μακεδονία.
● 29-30.3.2013 Συνέδριο «Μικρασιατικός Ελληνισμός και Πολιτισμός» ΕΚΠΑ- Σύνδεσμος Φιλίας Εθνών. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
● 29.5.2013. Θεσσαλονίκη, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Από την άλωση της Πόλης και της Τραπεζούντας στην άλωση της Εθνικής μνήμης.
● 28.11.2014. Μόσχα, Διεθνές Συνέδριο για τη Γενοκτονία. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
● 11.5.2014. Σύλλογος Ποντίων Ρόδου. 19 Μαΐου. Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
● 14.5.2014. Καστοριά, Σύλλογος Ποντίων Καστοριάς. Η Παιδοκτονία στον Πόντο.
● 16.1.2014. Αθήνα, Αίθουσα Παρνασσός. Όσοι δεν γέλασαν ποτέ.
● 20.3.2015. Αθήνα, Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αθηνών. Αίθουσα εκδηλώσεων Ε.Σ.Η.Ε.Α., Παρουσίαση του βιβλίου των Κωνσταντίνου Φωτιάδη και Γ. Μουστάκη: Το Μαρτύριο του Πόντου και η Διεθνής κοινή γνώμη.
● 31.3.2015. Κατερίνη. Το Ποντιακό Ζήτημα και η 19η Μάϊου εκείθεν και εντεύθεν του Αιγαίου.
● 11.5.2015, Κοζάνη, Στέγη Ποντιακού πολιτισμού Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από το εικαστικό έργο του Ελευθέριου Φουλίδη.
● 23.5.2015, Στουτγάρδη. Πόντος Δικαίωμα στη Μνήμη.
● 8.9.2015. Θεσσαλονίκη, 2η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας. Οι προοπτικές αναγνώρισης των Γενοκτονιών της Ανατολής στον 20ο αιώνα και ο ρόλος της ποντιακής νεολαίας.
● 27-29.11.2015. Νίκαια Αττικής, 7ο Συμπόσιο. Η γυναίκα του Πόντου στην περίοδο της Γενοκτονίας.
● 22.10.2015. Λονδίνο. The Macedonian Society of Great Britain. The Genocide of Pontian Greeks.
● 14.1.2016. Αθήνα, Σύνδεσμος Φιλίας Εθνών. Ανακήρυξη Κωνσταντίνου Φωτιάδη ως επίτιμο μέλος και απονομή χρυσού μεταλλίου.
● 13.2.2016. Σύλλογος Ποντίων Ωραιοκάστρου και Φίλων. Πόντος. Δικαίωμα στη μνήμη.
● 25-26.2.2016. Berlin. The Displacement, Extinction and Genocide of the Pontic Greeks 1916-1923. Der Genozid an den Pontosgriechen in Kleinasien im Licht deutscher Quellen insbesondere von Dokumenten des deutschen und österreichischen.
● Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς. Β΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο: Ελληνισμός και Οικουμένη. Η Βεβήλωση των Μοναστηριών του Πόντου.
● 27-29.5.2016. Κομοτηνή, Επιστημονική Διημερίδα. Οι πολιτικοί αγώνες του μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρυσάνθου στον Πόντο.
● 20.3.2016. Δήμος Αχαρνών και Εύξεινος Λέσχη Αχαρνών και Αττικής. Το ποντιακό ζήτημα και η 19η Μαΐου εκείθεν και εντεύθεν του Αιγαίου.
● 9.4.2016. Νάουσα, Σύλλογος Κοπανού «Μίεζα». Η 19η Μαϊου εκείθεν και εντεύθεν του Αιγαίου.
● 10.4.2016. Θεσσαλονίκη, Τομέας Επιστημών του Ιεραποστολικού Συλλόγου «Μέγας Βασίλειος». Θα παραμείνουμε απαθείς; Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
● 7.5.2016. Σπάρτη, Σύλλογος Ποντίων Νομού Λακωνίας. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
● 27.5.2016. Αθήνα, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Σχολή Ικάρων. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
● 29.5.2016. Κεχρόκαμπος Δήμου Νέστου. Αποκαλυπτήρια μνημείου Γενοκτονίας. Εισηγητής: Κωνσταντίνος Φωτιάδης
● 20.6.2016. Berlin. Historische genozidforschug. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τα γερμανικά και αυστριακά αρχεία.
● 7.8.2016. Αθήνα, Ελληνοαμερικανική Ένωση. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
● 30.9.2016. Ιστορικό Αρχείο Καλαμαριάς. Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης μετά τη Συνθήκη της Ανταλλαγής Πληθυσμών.(1923-2016). Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης και η άλωση της Εθνικής Μνήμης.
● 20.11.2016. Θεσσαλονίκη, Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών. Παρουσίαση βιβλίου του ομότ. καθηγητή Κ. Φωτιάδη Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
● 26.11.2016. Αλεξανδρούπολη, Ποντιακοί Σύλλογοι Ν. Έβρου. Θα παραμείνουμε απαθείς;
● 7.12.2016. Αλεξάνδρεια, Ιστορικό Πολιτιστικό Εργαστήρι Αλεξάνδρειας και Περιχώρων. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
● 20.2.2015. Θεσσαλονίκη, Στέκι Άρδην. Ποντιακή Γενοκτονία. Προβλήματα και Προοπτικές.
● 13-14.1.2017. Αθήνα, ΕΚΠΑ και Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης. Διεθνές Συνέδριο «Χίλια Χρόνια Ελληνορωσικές σχέσεις: Ιστορία και πολιτισμός». Το Πανελλήνιο Συνέδριο των Ελλήνων της Ρωσίας στο Ταϊγάνιο της Ρωσίας (29.6-10.7.1917).
● 1.3.2017. Θεσσαλονίκη, Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών. Μακεδονία και Προσφυγικός Ελληνισμός.
● 23.2.2017. Γυμνάσιο και Λύκειο Κ. Ποροϊων, Αναζητώντας τις ρίζες μας.
● 31.3.2017. Κατερίνη, Σύλλογος Ποντίων. Το Ποντιακό Ζήτημα.
● 1.4.2017. Αθήνα, ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. και Ιερά Μητρόπολις Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφίας. Ημερίδα «Ελληνισμός και Ορθοδοξία». Ελληνισμός και Ορθοδοξία στον Πόντο.
● 9.4.2017. Δήμος Καστοριάς, Συνδιοργάνωση Ποντίων Καστοριάς, Βιβλιοθήκης και Διευθύνσεις Παιδείας. Θα παραμείνουμε απαθείς;
● 26.4.2017. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και Οι Φίλοι του Βυζαντινού Μουσείου Βέροιας. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
● 18.5.2017. Δήμος Σκύδρας. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
● 13.5.2017. Χίος, Διεθνές Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού «Ιωνία». Μαθήματα Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας. Κ. Φωτιάδης, Α). Οι Εξελίξεις στον Πόντο. Β) Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
● 15.5.2017. Σάμος, Σύλλογος Ποντίων Σάμου και Θρακομακεδόνων, υπό την αιγίδα του Δήμου Σάμου. Θα παραμείνουμε απαθείς; Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
● 18.5.1917. Σκύδρα Πέλλας, Πολιτιστικά Σωματεία Δήμου Σκύδρας. Η μνήμη είναι δύναμη. Η δεύτερη γενιά των προσφύγων Ποντίων θυμάται και διεκδικεί.
● 20.5.2017. Θεσσαλονίκη, ΚΕ.ΠΟ.ΜE., Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης, Μέριμνα Ποντίων Κυριών. Θα παραμείνουμε απαθείς; Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
● 29.5.2017. Αλεξανδρούπολη, Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Ο Καζαντζάκης και οι Έλληνες του Καυκάσου.
● 10.6.2017. Ταϊγάνιο Ρωσίας. Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο: «Ο Ρόλος των Ελλήνων στην Ιστορία της Ρωσίας». Το πρώτο Συνέδριο των Ελλήνων της Ρωσικής Αυτοκρατορίας στο Ταγκανρόγκ.
● 18.9.2017. Θεσσαλονίκη, Δήμος Παύλου Μελά. Τιμητική διάκριση.
● 19.9.1917. Δήμος Παύλου Μελά. Σεμινάρια στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Δήμου.
● 13.10.2017. Αθήνα, Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Επιστημονικό Συνέδριο: Ο Νίκος Καζαντζάκης και η πολιτική. Επαναπατρισμός των Ελλήνων του Καυκάσου.
● 11.12.2017. Θεσσαλονίκη, Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Ο Οικουμενικός Ελληνισμός. Νίκος Καζαντζάκης, ο σωτήρας των Ελλήνων του Καυκάσου.
● 17.1.2018. Λαϊκό Επιμορφωτικό Πανεπιστήμιο Δήμου Νεάπολης- Συκεών. Ο Καζαντζάκης και οι Έλληνες του Καυκάσου.
● 18.1.2018. Καλαμαριά. Α΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο: Ελληνισμός και Οικουμένη. Άγιος Ευγένιος, ο πολιούχος Τραπεζούντας.
● 15-16.2.2018. Επιστημονικό Συνέδριο: Ο Νίκος Καζαντζάκης και μη Πολιτική. Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Έλληνες του Καυκάσου.
● 17.3.2018. Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος Κορινού «Εύξεινος Πόντος». Ο Αγώνας της δικαίωσης.
● 5.5.2018. Μόσχα, Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας. Συμμετοχή αντιπροσωπείας μελών του Συλλόγου στην Πολυθεματική Έκθεση της Θεσσαλονίκης και επίδοση τιμητικής πλακέτας.
● 29.1.2018. Γιαννιτσά, Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο. Πόντος. Δικαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη.
● 10.2.2018. Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης. Τιμητική εκδήλωση προς τιμήν του Κ. Φωτιάδη. Ευχαριστήρια εισήγηση με θέμα: Εκκλησίας έρημα, μοναστήρια ακάνδηλα.
● 18.3.2018. Βέροια, Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
● 24.3.2018. Μόσχα. Συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μόσχας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
● 11.5.2018. Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Ν. Αττικής. Η Δύναμη της Μνήμης. Το Χρέος των επιζησάντων.
● 23.3.2018. Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Πανηγυρικός λόγος Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου: Η 19η Μαΐου και το Ποντιακό ζήτημα εκείθεν και εντεύθεν του Αιγαίου.
● 7.10.2018. Φλώρινα, Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας. Οι Κρυπτοχριστιανοί του Πόντου.
● 19.1.2019. Β΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Δ΄ Ευγένεια. Ελληνισμός και Οικουμένη. ΙΜΝΚΚ. Η βεβήλωση των μοναστηριών την περίοδο της Γενοκτονίας.
● 31.1.2019. Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Ποντίων Σταυρούπολης. Μνήμες Γενοκτονίας
● 21.2.2019. Οργάνωση: Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας. Η Βεβήλωση των Ποντιακών μοναστηριών. Θα παραμείνουμε απαθείς;
● 13.3.2019. Λαϊκό Πανεπιστήμιο Δήμου Παύλου Μελά. Έτον Γενοκτονία; Ρωτώ κυρίες και κύριοι. Εσείς τι λέτε;
● 31.3.2019. Νέα Υόρκη, Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αμερικής Καναδά. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
● 10.2.2019 Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
● 24.4.2019. Δράμα, Οργανωτική Επιτροπή Ποντιακών Συλλόγων. Η Γυναικοκτονία στον Πόντο.
● 12.6.2019. Αθήνα, Σύνδεσμος Επιτελών Εθνικής Άμυνας. Πολεμικό Μουσείο Αθηνών. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
● 19.6.2019. Λάρισα, 1η Στρατιά/EU-OHQ. Ημερίδα Εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
● 14.12.2019. Θεσσαλονίκη, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Επιστημονικό Συμπόσιο «Πόντος-Ιστορία -Πολιτισμός». Θα παραμείνουμε απαθείς, κυρίες και κύριοι;
● 22.11.2019. Νέα Ιωνία Αθήνας, ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Μακεδονία και Προσφυγικός Ελληνισμός.
● 23.11.2019. Αθήνα, Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ημερίδα «Ο Πόντος των Ελλήνων και της Οικουμένης». Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
● 24.11.2019. Πάτρα, Πανεπιστήμιο Πατρών. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
● 17.2.2020. Θεσσαλονίκη, Δήμος Παύλου Μελά και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Δέηση Πόντου. Οι κραυγές των άφωνων νεκρών περιμένουν.
● 9.2.2020. Δήμος Αγίας Βαρβάρας Αττικής. Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
● 9.5.2020. Riva del Garda, Viollca Kola. Ipazia di Alessandria. Prefazione Professore Konstantinos Fotiadis.
● 16.5.2020. Αθήνα e-Pontos, Από τον ξεριζωμό και την προσφυγιά στον αγώνα διεκδίκησης της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
● 12.4.2021. Νίκαια-Κορυδαλλός Αττικής. Η Εθνική και θρησκευτική συνείδηση των Ελλήνων του Πόντου.
● 14.3.2021. Αγγλία, Nikos Kazantzakis Pontic Greek in Caucasus.
● 21.3.2021. Θεσσαλονίκη, Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης. Η Οθωμανοκρατία στον Πόντο.
● 23.3.2021. Κιλκίς. Διεύθυνση πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς. Ο Ελληνισμός του Πόντου την περίοδο της Οθωμανοκρατίας.
● 16.3.2021. Μόσχα.Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού. Η συμμετοχή των Ελλήνων του Πόντου στην επανάσταση του 1821.

Κοινοποιήστε το
Είναι υποχρέωση στην μνήμη χιλιάδων θυμάτων.

Διεκδικούμε το δικαίωμα στην ιστορική μνήμη.

Back To Top